Stilleven met zeepokken

Stilleven met zeepokken

23 x 25 cm, © 2012, prijs op aanvraag
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op paneel

Stilleven met zeepokken

TE KOOP

 

Schelpen en zeepok (l. naar r.): Pterynotus alatus, Megabalanus coccopoma (roze zeepok) Angaria delphinius. 

We vonden het interessant om te lezen dat een Nederlandse onderzoeker onlangs een tropische zeepok heeft aangetroffen in het ijskoude water van de Oosterschelde. Dit is de eerste keer dat de soort (Megabalanus coccopoma) levend werd aangetroffen in Nederlandse wateren aan de kust. Eerder werden wel dode exemplaren gevonden in de buurt van de koelwaterinstallatie van de energiecentrale in Borssele.

Exoot
De roze zeepok komt van oorsprong niet voor in Nederland. De soort hoort thuis aan de westkusten van Centraal en Zuid-Amerika. Mogelijk is de soort in Europa terecht gekomen door zich te hechten aan scheepsrompen en zo de oceaan over te steken. De eerste waarneming ervan dateert van 1851. Voor de Belgische kust werd de soort levend op boeien waargenomen in 1997.

Windparken
De grote roze zeepokken waren eerder al tijdens het onderzoek bij het Offshore Windpark Egmond aan Zee aangetroffen. Toen werden enkele exemplaren gevonden. Destijds was niet bekend of de pok ook al aan de kust voorkwam.

Groot
De in het Engels ‘Titan Acorn Barnacle’ genaamde roze zeepok heeft geen officiële Nederlandse naam. De Engelse naam geeft al iets weg over de maat van de zeepok ten opzichte van andere soorten. Deze soort groeit met zijn maximale afmeting van meer dan 5 centimeter uit tot een ware reus onder de zeepokken. Inheemse zeepokken (Balanus crenatus) worden maximaal enkele centimeters en zijn vaak maar enkele millimeters lang.